BERITA HARIAN ONLINE

Berita Online | Hiburan | Sukan - Tempatan & Luar Negara

Biodata Khairul Fahmi bin Che Mat (Apek)


Biodata lengkap Khairul Fahmi bin Che Mat

Nama penuh: Khairul Fahmi bin Che Mat
Tarikh lahir: January 7, 1989
Tempat lahir: Kota Bharu, Kelantan, Malaysia 
Tinggi: 1.70 m (5 ft 7 in)
Posisi: Penjaga Gol
Kelab: Kelantan FA

Khairul Fahmi Che Mat pada 7 Januari 1989 di Kota Bharu, Kelantan). Sangat dikenali sebagai Apek yang bermain untuk Kelan FA di dalam Liga Super Malaysia dan pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia. Beliau mula terkenal apabila cemerlang mengawal gawang Malaysia dalam Kejohanan Bola Sepak ASEAN 2010 (Piala AFF-Suzuki) yang menabalkan Malaysia juara edisi tersebut

Latar belakang Khairul Fahmi bin Che Mat

Beliau berasal dari Kampung Dusun Raja, Cherang. Merupakan anak kepada Che Mat Hussein dikenali sebagai 'Che Su'. Mula belajar di Sekolah Kebangsaan Tapang, Kota Bharu, Kelantan. Kemudian beliau menyambung pembelajaran di Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor sebelum bertukar ke Sekolah Sukan Bukit Jalil, Selangor.

Penglibatan Khairul Fahmi bin Che Mat dalam bola sepak

Mewakili Malaysia B-23 buat kali pertama dalam bola sepak ketika Asian Games 2010 yang diadakan di Guangzhou, Guangdong, China dari 7-25 November 2010. Sekali lagi dipanggil untuk mewakili Malaysia oleh K.Rajagopal dalam AFF Suzuki Cup 2010 (dahulunya dikenali dengan nama Tiger Cup). Mewakili kelantan dari 2009 hingga kini. Walaupun mendapat tawaran yang tinggi dari pasukan JDT. Apek masih memilih Kelantan sebagai pasukan impiannya. Beliau sangat cemerlang sama ada mewakili negara atau pasukan negeri. Berikut adalah statik kemunculannya di peringkat kelab.
0 Komen untuk "Biodata Khairul Fahmi bin Che Mat (Apek)"