BERITA HARIAN ONLINE

Berita Online | Hiburan | Sukan - Tempatan & Luar Negara

Magic disebalik komputer dan laptop anda

Ok hari ni aku nak tunjuk sedikit magic kat korang berkenaan dengan laptop atau komputer yang korang guna sekarang ni. Magic ni aku terjumpa masa aku syok surfing internet tadi. Memang menarik, aku pun baru pertama kali tahu pasal mende ni. Jom la try kalau tak caya.

1. Cuba korang buatkan satu folder baru kat laptop korang tu dan namakan folder tu dengan CON. Apa yang korang dapat?

2. Korang buatkan satu file notepad yang baru. Letak je kat mana-mana pun tak kisah. (right klik > new > text document). Pastu buka file notepad tadi dan masukkan perkataan ni: Bush hid the facts dan klik save pastu tutup file. Selepas tu cuba korang buka balik file notepad tu dan tengok apa yang jadi.

3. Ok yang ni memang menarik. Korang buatkan satu file baru Microsoft Words. Buka file tu dan taip perkataan ni: =rand (200, 99), selepas tu korang tekan enter. Tengok la apa yang jadi. Haha...

Nota: Gunakan perkataan yang aku bold warna merah tu.

Sumber: Bizarre Stuff

Nota Dahi: Amacam cool tak? Aku pun first time baru tahu pasal ni. Rajin-rajinkanlah share kalau korang rasa menarik yerk.

Untuk magic no.2 tu, tulisan macam ni la yang akan jadi. Aku tak tahu nape korang wat tak jadi. Hehe..."


Update: Ok selepas aku try google pasal magic No.2 tu aku dah dapat sedikit jawapan. Hehe...pasal masalah korang wat tak jadi tu mungkin version notepad korang tu lain dengan aku punya. Ada je yang wat menjadi kan? Kalau korang nak tau, perkataan Bush hid the facts tu mempunyai jumlah huruf 4,3,3,5 kan. So apa-apa perkataan yang korang letak tapi mempunyai kombinasi huruf 4,3,3,5 akan menghasil huruf petak-petak macam dalam contoh aku bagi tu. Nampaknya pihak Microsoft sendiri pun tak tahu apa punca masalah ni terjadi. Hakhakhak...psssttt...aku ada tutorial best nak tunjuk kat korang. Tapi petang kang la aku wat entry. So korang jenguk balik yerk blog aku ni petang kang. Aku yakin korang takkan rugi dengan tutorial tu.

43 Komen untuk "Magic disebalik komputer dan laptop anda"

nice info.... xle letakkan nama con... tp aku x fham cmna nk buat no3...


PS : Jom jadi VIP di Blog Kodet

@Fina Fento
sy pn baru tahu gk ni...tu yg post kt blog tu...hehe...

@Kodet
ko copy je tulisan kaler merah tu kt Microsoft words pastu tekan ENTER...nnt kuar la mende ajaib...haha...

@LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN
bukak file notepad. pastu copy perkataan kaler merah tu dan save then tutup notepad. pastu bkk blk notepad tgk apa yg jadi...

nice la info nieyh... hehe...
great job....
hehe....

YG BUAT KAT NOTEPAD 2 TAK BERJAYA LAH? SEBENARNYA APA YG AJAIB NYE.. =.=

salam, tq krn sudi share maklumat tu...

@bjay69
sharing2 la klu bermanfaat..hehe...

@♥..cik_mas..♥
sy wat jd je....
dia akan keluar tulisan lain...

@Abhamz
W'salam...welcome...
utk mkluman sume trick tu pihak Microsoft pun xleh nk solve macamana...hehe...xtau la klu dh dpt solve...try la search google psl ni..

Salam...

Keluar tulisan apa ek?

Menarik perkongsian ni. Mesti banyak lagi rahsia Microsoft ni kan ?

@Azeri Abdul Wahab
hehe...maybe ada lg la tu kot...mungkin kita je yg xtau....kne google lg la pasni...

hehe buat yg pertama jer..tk lalu dah!..nice

saya wat yg no2 tu x jadi pn :(

xjadi........................................................

HOHOHO
yeaayy kaloi dtg renang-renang ni try magic magic magic
ermm magic jadi
but no.2 tak jadi
apekah...??

urmm takpe i try again later
jom renang-renang

@PuanBee
laaaa...awl plak cmtu....haha...bkn ssh pn...

@CikNgah
mmmmm...dh try kt lptop mmber pun xjd gk...tp sy wat ok je...tgk contoh sy ltk tu..

@nurkaloi
hehe...ramai org wat no.2 xjadi...tp xpe hasilnya sy dh post kt atas tu...

@PuPeL
mmmm...mungkin sbb different version of notepad kot...certain notepad tu jadi je...

aq da wat yg no 3....hahaha...
smpy 572 page aq dpt lpas tkan enter...

klo wat x de mnde2 buruk jdik kt pc kan?kot2 meletop ke?haha

@Shahazrin
yup mmg interesting pun...nnt ada lg trick len plak...hehe..

@Tuan Syed
haha...tu la psl...ak pun tkejut gk mula-mula tu...

@i am S!L4H..
haha...dun wury la...sket pun xde kesan kat pc tu...

@Nzyrahun
hehe...try la dulu yg ni...nnt nk cari magic lain plak..keep updating yerk...