BERITA HARIAN ONLINE

Berita Online | Hiburan | Sukan - Tempatan & Luar Negara

Segmen blog review bersama wowberita.com

Alhamdulillah selepas 2 minggu berlalu, wowberita.com telah mencapai follower yang ke-200. Terima kasih diucapkan kepada fadhdeela yang sudi follow wowberita. Ranking Alexa juga telah menurun ke angka 1.4juta. Setelah berfikir panjang, aku telah dapat satu idea macamana nak naikkan traffic kat blog korang dan dapatkan backlink untuk blog korang tu.

Aku pun tak pasti sangat idea ni boleh menunjukkan hasil ke tak tapi apa salahnya kalau mencuba sebab aku tak pernah nampak ada blogger yang pernah buat. Korang nampak banner kat atas tu kan? Sebenarnya aku bukan nak buat segmen review blog korang pun tapi korang sendiri yang akan review blog korang.

Ok aku nak citerkan sket macamana segmen ni boleh menaikkan traffic kat blog korang dan dapatkan backlink untuk blog korang tu.

Pertama, korang perlu pilih satu entry yang korang rasa paling menarik dalam blog korang tu dan buatkan satu review ringkas tentang entry tersebut (lebih kurang 50 patah perkataan je)

Kedua, hantarkan review tu ke dalam borang kat bahagian bawah entry ni.

Ketiga, Setiap hari aku akan pilih 5 review dan aku akan buatkan satu entry khas untuk kelima-lima review yang terpilih termasuk link bagi setiap review.

Keempat, 5 review terpilih akan aku inform di shoutbox masing-masing. Setiap blogger mestilah copy entry khas yang akan aku buat dan letak dalam blog masing-masing (termasuk banner kat atas).

Kelima, dengan cara ni, setiap blogger terpilih secara automatik telah mempromote blog diorang di 5 blog sekaligus. Backlink pun dapat sekali. (kalau tak faham sila tinggalkan komen)


Macamana cara nak sertai?
1. Korang buatkan satu entry ringkas macam yang aku dah explain kat atas tu.
2. Masukkan review korang ke dalam form dibawah dan tekan "send message".
3. Kalau review korang terpilih, aku akan inform melalui shoutbox kat blog korang.
4. Jika terpilih, korang mestilah buat satu entry khas yang dicopy paste dari blog aku ni. Entry tersebut mestilah bertajuk "5 Blog Paling Menarik Untuk Dilawati".
5. Pastikan korang letak sekali banner kat atas tu dalam entry khas korang (jika blog korang terpilih) dan linkkan ke entry ni. Pada penghujung entry tersebut korang mesti letak tagline berikut: "Inspired by wowberita.com"
6. Mudah je kan cara-caranya? Kalau berminat cepat-cepat buat review untuk entry paling menarik dalam blog korang.


foxyform.com


Name: Nama Samaran korang
Email: Pastikan email valid
Subject: Tajuk entry yang korang review
Message: Review entry pilihan korang lebih kurang 50 patah perkataan
Website: Link bagi entry yang korang review

PERINGATAN: Korang bukan review entry dalam blog aku tapi entry dalam blog korang sendiri ok. Setiap hari aku akan buatkan satu entry khas dan 5 review yang aku pilih untuk diletakkan dalam entry tersebut.

Nota Dahi: Jika ada sebarang pertanyaan, korang tinggalkan komen kat bawah ok. Aku cuma nak tolong, terpulanglah korang nak terima ke tak pertolongan aku ni. Hakhakhak...

Dengan itu aku nak jemput pengomen terbanyak setakat ni dalam blog wowberita. Nak join ke tak aku tak kisah janji dah bagi backlink kat korang seketul. Haha...
1. PuanBee
2. Ammboi
3. Imelda
4. One2paii
5. Encik Nakal
6. Ezzat
7. Siti Safiyyah
8. Nur Ain Azman
9. Nenek Moden
10. Farhana Ruiszz

Nota Anak Dahi: Kalau cukup 5 review yang disubmit malam ni, esok pagi gak aku kuarkan entry khas tu. Esok kan hari minggu. Berita pun cuti la. Hahaha...

Contoh Entry khas yang telah dikeluarkan:
1. Siri 1
2. Siri 2

43 Komen untuk "Segmen blog review bersama wowberita.com"

seketui eh..insyallah walo pun tak berapa nk paham nih..hikss

makan dulu lah..sat g baca lg baru faham..tk faham sebab lapo nih! hiks

@PuanBee
haha...tak tahu nk translate macamana lg nk bg phm...yg psti kne wat review psl entry blog sendiri then submit kat borang atas tu...

good idea bro~~aku akan follow up~~

thnks tag aku geng~~hakhakhak


pala hotak hang buleh bikin batu cincin daaa...hohoho

uhuk uhuk patutlah tersedak tadi..hehe

berehh, esok nantikan entry review tu k? :D

@! Encik Nakal !
haha...der...tnggu harga batu cincin naik 66juta seketul kompom bleh bikin der...haha...

@Siti Safiyyah
amboi...nk men sedak2 plak die eh...haha...

oooo...kirenyer wat review (50 words) ttg 1 entry yg paling menarik kt blog sendiri, pastu bg link ke mung...gitu??? kalo entry yg menarik tu english, buleh x bro???

@Ezzat
bkn bg link der...submit guna form kt atas tu dh la...suka hati english ke malay...blog aku ni BM je..mostly readers suka baca BM je...klu BI tu ssh sket...xtau la tu....hehe...

Wahhh, interesting jugak.
Thats good.
thums up ya tuan belog :)

InsyaAllah, if aen free dan berkesempatan aen buat ya.
Thanks tag aen!

:)

tq tag me , dah buat dah .. dpt x ?

@NUR AIN AZMAN
hehe...no hal lah aen...ada masa buat je...xnk xpe xde hal hal punya...

@Mr. Bubblechezz
xde hal bro..klu cukup 5 review esok gk aku publish entry khas yg pertama...

@Belalang Hijau
haha...ni idea time mndi ni der...tak semena-mena je dtg...

This comment has been removed by the author. - Hapus

@Tuan-Belogbtw , aku x tahu lah bnda yg aku buat tu dh sampai kat kau ke belom.. hahah , sbb aku main buat jek .. btw , dh dpt ?

terima kasih sebab add gua..de kesempatan gua akan wat..cume x berapa nak paham sangat le bai

ape2 pun aku tetap sokong....

Janji rangking alexa n traffic blog aku ade naik....


hehehe.... :)

setakat ni aku baru terima review dari Mr. Bubblechezz dan che-armad...cukup je 5 trus aku publish entry khas yg pertama...mana2 blog yg nk msuk entry pertama tu cpt2 la submit review korang ok...

KEPADA YANG MASIH BELUM FAHAM:
KOrang buat review psl satu entry paling menarik dlm blog korang. pastu submit guna form kat atas tu. Then aku akan pilih 5 review sehari untuk diletak dlm satu entry khas. Kesemua 5 blogger yg terpilih tu wajib copy entry khas tu masuk dlm blog masing2 (buat satu entry gk)...nampak tak 5 blog dah promote blog korang? Korang pun dpt backlink dr 5 blog sekaligus?
Kalau masih tak clear lg korang baca 2 3 kli smpai faham...aku rasa cara ni sedikit sebanyak boleh naikkn traffic blog korang...

hehehe bgs gak ni..tp xde entry yg menarik lg lah buat masa skarang..ngeh3.
wow...xsangke diriku dh jd pengomen terbanyak.cayalah!!!

eh rase macam salah buat je. bukan kene buat entry pasal ni kat blog sendiri eh? hehe takpelah dh terpublish dah.. :)

perghhh...okey2...paham2....adei..post paling menarik ak plok BI...satu kerje nk translate...kuang3..(padan muke mung ezzat)

@Siti Safiyyah
haha...bkn la...awk wat review tu then submit kt borang atas tu...ckup je 5 review trus sy publish entry khas tu...then bru awk copy entry yg sama masuk dlm blog awk...cmtu je...

@Ezzat
haha...terpulang la der BM ke BI...jnji fikir cara macamana nak bg org minat dengan review tu...

@daylachan
jgn lupa wat review then submit kt form atas tu yerk...

@Imeldot
pilih je mana2 yg rasa ok utk promote your blog tu...nnt traffic dpt, backlink pn dapat...

salam..wah2..t'harunyer di tag..wlupn cucu hanye 12 org...bagus2..nenek nk cube gak wupn x brp nk pick up mksdnyer..x pe slow2..

@MR. MIND
xnk ke sama2 up traffic bro?
link secara langsung akan ada kat 5 blog berasingan...

how to efficiently promote a blog huh? can share with me please..

Just blogwalking from PangkahBulat!!!
Jom layan entry terbaru!!!
http://pangkahbulat.blogspot.com/

@Pangkah Bulat
write a best entry then BW je la der...bro review ko submit tu mcm pndek sgt je...kn syratnya kne wat review psl entry plg menarik dlm blog ko....tlg cek blk...

hahaha...ak submit dh bro..xtahu r memenuhi syarat2 ke dok...tu je yg terbaik...hok lain ade, tp BI..kot2 org xbrminat...kuang3...

saling bantu membantu... cayalah beb.. terbaik!!!

oh, sebaik wa perasan.. '6. ezzat' ingatkan wa...haha. malu~

@Nur Ezzat
kembar tp berlainan jantina kn?haha...

@Tuan-Belog aih???? hahahaha....hai nur...(^_^)

Thanx ar invite. Tapi xpaham ar syarat die. HAHA~ blur kejap.

@ekin razali
laaa...xphm jgk ke?
cuba baca btol2 then tengok entry khas yg telah dkeluarkn...xpn baca komen2 yg sebelum ni...

What a great resource!